Har du styr på din babuschka-dukke i dit lederskab?

[tidligere inspirationsmail]

Har du styr på din babuschka-dukke i dit lederskab?

Hvis ikke, kunne det her let ske

 

Kender du sådan en her?

En babushka dukke.

Dukken er det russiske symbol på moderskab, frodighed, frugtbarhed og velstand og i Rusland den mest anvendte gave til både voksne og børn, til fødselsdage og bryllupper, som barselsgave og housewarminggave.

Men der er en helt anden grund til, at jeg synes, der burde stå en babuschka dukke på enhver leders kontor.

Ikke fordi de er flotte, det er de også – nej, af en helt anden årsag.
Nemlig, at en babuschka dukke på mange måde ligner dig og mig.

 

Hvordan det?

 

Ligesom en babuschka dukke har vi også et ydre udtryk, når vi gebærder os på vores arbejdsplads.
Vi har en persona, vi foretrækker at vise overfor andre, som kunne være den handlekraftige, den hjælpsomme, den kreative, den beslutsomme, den rummelige – afhængig af vores stilling og kontekst i øvrigt.

Men ligesom babuschka dukken har vi flere lag.

En indre babuschka.

For vi er f.eks. også irritable, dovne, usikre, perfektionistiske, eftertænksomme, utålmodige og meget andet.

Som også findes på en arbejdsplads.

 

 

Bruger du dine lag, eller gemmer du dem væk i dit lederskab?

Et godt lederskab handler i høj grad om at kunne se sine medarbejdere som dem, de er, og spille dem så gode som de kan blive i jobbet.

Det betyder både at se deres styrker og svagheder. Anvende dem og udvikle dem.

Men som ledere kan vi komme til at stå i vejen for vores egen rolle, hvis ikke vi har styr på vores egen indre babuschka.

For som ledere er vi også blot mennesker, og vi spejler os naturligt i hinanden.

Derfor har vi som regel nemmere ved både at ansætte og arbejde sammen med mennesker, der minder mest om os selv, for der vil opstå færrest gnidninger og forskelligheder.

 

Men som leder skal vi kunne se forbi os selv, når vi ser på en medarbejder. For hvis ikke, ender vi med at komme i klemme i vores egen indre babuschka og udvise lederskab ude af integritet.

 

Lad mig give dig et eksempel:

  • Din medarbejder har for meget at lave, begynder at præstere lidt ringere end sædvanligt og leverer et par gange for sent til en deadline.

Løsningen er – i min verden – at hjælpe medarbejderen med at uddelegere og sige nej til flere opgaver.

 

Har du det selv godt med at uddelegere og sig nej til andre mennesker og opgaver, vil du kunne hjælpe din medarbejder til at lære det – så du har en medarbejder, der igen trives og præsterer.

Har du derimod selv svært ved at sige nej og bede om hjælp, kunne du blive lederen, der i stedet bad din medarbejder om at effektivisere sin arbejdsgang lidt mere – for det er sådan, du selv har omgået at sige nej til andre – ved at hæve dit eget tempo og kravene til dig selv.

 

En god leder er i mine øjne klar over, at han eller hun både har en ydre og flere indre babuschkaer.
Og en dygtig leder er i stand til at håndtere sin indre babuschka, når den dukker frem, dvs. håndtere de sider i sig selv, som måtte være medarbejdernes udfordringer eller læringspunkter.

 

Med andre ord, skal du eksempelvis også kunne have en dialog med din indre perfektionist, og forstå udbyttet den giver, hvis du som leder selv er til overblik og højt tempo, men har en medarbejder, der excellerer, fordi han eller hun kan fordybe sig.

 

Og hvordan har du det med din egen tålmodighed, når en medarbejder bruger længere tid på eksempelvis at undersøge mange forskellige muligheder, hvis du synes, I bare skal komme videre nu?

Eller – hvordan er din kontakt til din egen sårbarhed, hvis en kollega pludselig træder ud af sin vante rolle, og afslører problemer i sit privatliv?

 

 

Som ledere skal vi huske os selv på – hver dag – at vi alle er en babuschka dukke. Og, at vi alle har flere lag, som vi kan komme i kontakt med på en arbejdsdag – nogle gange flere gange.

 

Et lederskab i integritet med den vi er, som leder og som menneske, er når vi er i stand til:

1)
at erkende hele vores indre babuschka-dukke og

2)
dyrke kontakten til alle vores lag nok til, at vi ikke vender vores egne svagheder og udviklingspunkter mod vores medarbejdere, men er i stand til at indgå i et frugtbart samarbejde med dem i dialog med deres svagheder og udviklingspunkter – uden at dømme dem.

 

Jeg oplever, at mange ledere i dag er dygtige til at præstere, analysere og strukturere for at opnå det, de ønsker. Men ikke nær så mange har det godt med at tage pauser, holde fri, sige nej, udsætte eller på anden måde holde igen. For det vurderes ofte som en svaghed (tror de).

Den indre dovenlars, nej-siger og frygten for at virke hjælpeløs står i vejen for, at de kan udvise et lederskab i balance, hvor både arbejdsliv og privatliv balancerer.

Den gode leder rummer derimod hele sig selv. Kan navigere i sig selv og derfor også hjælpe andre til det samme.
Netop dér bliver du et fyrtårn som leder – og en inspiration for andre.

Uanset om du er formel leder eller ej, så håber jeg, at du med disse ord bliver inspireret til at favne og bruge alle dine lag, og dermed hele din egen babuschka dukke – til stor glæde for både dig selv og den virksomhed du er en del af, og til inspiration for andre.

 

Kærligst,

Anja

Efterlad en kommentar